Wednesday, September 11, 2013

Kuih Cara Berlauk




Bahan-bahan:

300 gm tepong gandom
700ml santan
1 biji telor ayam
1/2 sudu teh garam

Cara-cara: 
  1. Kisar bahan-bahan di atas, tapis dan ketepikan. 
Untuk lauk inti
300gm daging cincang
1/2 biji bawang besar (potong dadu)
1/2 sudu mkn rempah kurma
3 sudu mkn minyak.
Cilli merah
Daun bawang

Cara-cara: 
  1. Panaskan minyak, tumis bawang biar wangi masukkan rempah kurma kacau sebentar masukkan daging kisar.
  2. Masukkan garam sedikit gula secukup  rasa. 
  3. Biar sampai kering
  4. Untuk kuih cara - masukkan adunan tepung tadi kedalam acuan cara, masukan inti daging.
  5. Hias dgn daun bawang n cilli merah yg sudah d potong kecil. 

Resepi dari: Puan Zaileha Japar


No comments:

Post a Comment