Wednesday, September 11, 2013

Kuah Lodeh atau Lontong


Bahan-bahan:

1/2 kg kobis di potong halus
5 btg carrot potong panjang
1/2 kg Kacang panjang mayang
1/2 kg bunga kobis potong kecil
Perut tahu agak agak
Soo hoon agak agak
Santan 3 tin

Bahan Kisar
Udang hidup dlm 10 ekor
Bawang merah 5 ulas
Bawang putih 3 ulas
Lengkuas 1 inci
Serai 2 batang
Kunyit hidup 2 inci
Cili merah 4 btg (2 blend, 2 hiris)
Udang kering segengam
Minyak tumis

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak
  2. Tumis bahan yg di kisar tadi sampai naik bau
  3. Masukkan sayuran, hirisan lada
  4. Biar sampai air sayur kering sikit
  5. Masuk kan santan dan tambah air sedikit, tengok kepekatan dan masak dgn api yg kecil
  6. Masuk kan perut tahu dan soo hoon
  7. Garam dan gula secukup rasa
Sedia utk di makan bersama nasi impit



Resepi dari: Puan Normala Ariffin

No comments:

Post a Comment