Bahan-bahan:
1 ekor ayam
Bawang merah 3 biji besar
Bawang putih 7 ulas
Halia dan kunyit 1 inci
(Semua dikisarkan)
Cara-cara:
- Ambil sebahagian dari bahan kisar, perapkan dengan ayam selama satu jam.
- Panaskan minyak dan tumis sebahagian dari bahan kisar tadi.
- Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan 3 batang serai yang dah dititik.
- Masukkan 1-2 sudu besar serbuk ketumbar dan 1 sudu besar serbuk jintan manis 1 sudu besar. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Bila dah pecah minyak, masukkan ayam yg dah diperap dalam bahan tumis tadi dan gaul rata.
- Tutupkan kuali dan masak sampai kering. Ikut suka kalau nak ada kuah sikit pun ok..
- Boleh di makan dgn nasi panas2 atau dgn nasi impit..
Resepi dari: Puan Zarina Selamat
No comments:
Post a Comment