Wednesday, September 11, 2013

Ayam Masak Ketumbar


Bahan-bahan:
1 ekor ayam
Bawang merah 3 biji besar
Bawang putih 7 ulas
Halia dan kunyit 1 inci
(Semua dikisarkan)

Cara-cara:

  1. Ambil sebahagian dari bahan kisar, perapkan dengan ayam selama satu jam.
  2. Panaskan minyak dan tumis sebahagian dari bahan kisar tadi.
  3. Tumis sehingga naik bau.
  4. Masukkan 3 batang serai yang dah dititik.
  5. Masukkan 1-2 sudu besar serbuk ketumbar dan 1 sudu besar serbuk jintan manis 1 sudu besar. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Bila dah pecah minyak, masukkan ayam yg dah diperap dalam bahan tumis tadi dan gaul rata.
  7. Tutupkan kuali dan masak sampai kering. Ikut suka kalau nak ada kuah sikit pun ok..
  8. Boleh di makan dgn nasi panas2 atau dgn nasi impit..


Resepi dari: Puan Zarina Selamat

No comments:

Post a Comment