Wednesday, December 11, 2013

Pais Udang



Bahan-bahan

  • 300 gm udang sederhana besar ( dibuang kulitnya dan dipotong dadu)
  • 3 biji lada merah/cili padi – dihiris nipis
  • 2 biji lada hijau-dihiris nipis
  • 2 btg serai bhg dalamnya dan dihiris nipis
  • 5 biji bawang merah dicincang
  • 6 ulas bawang putih dicincang
  • Daun pisang secukupnya (atau aluminium foil)
  • 3sk tepung jagung
  • 1 biji timun dibuang bijinya dan diparut kasar
  • 1 sb air asam jawa atau jus lemon
  • Sedikit garam dan gula

Caranya

1.    Campurkan udang dan semua bahan yang dihiris ke dalam mangkuk besar dan gaul hingga mesra.
2.    Masukkan air asam jawa diikuti dengan gula dan garam
3.    Rasakan rasanya kemudian sudukan satu sudu besar campuran tadi dan letakkan di atas daun pisang/aluminium foil.
4.    Bungkuskan seperti membungkus kuih lepat pisang.
5.    Tutupkan hujung bungkusan dengan lidi atau stapler.
6.    Bakar di dalam oven pada 180 degree selama 30 minit atau sehingga masak.


Resepi dariPn Hjh Norsiah bte Hj Muhammad

No comments:

Post a Comment