Bahan A
200 gm daging kisar
1 sk serbuk ketumbar/jintan manis dan jintan
putih
3 biji bawang merah – dipotong dadu
5 ulas bawang putih- dipotong dadu
Sedikit gula dan garam
Bahan B
250 gm tepung biasa
600 ml santan
5 biji telur
100 ml mentega (dicairkan)
1 sk garam
Bahan C
50 gm krim keju
100 ml santan
2sk tepung
3 sb bawang goreng
Cara-Cara
- Campurkan semua bahan
A dan tumiskan sehingga daging masak dan kering airnya.
- ketepikan.
- Dalam mangkuk besar,
campurkan bahan A ( tepung, santan telur dan mentega
- Gaulkan bahan-bahan
dengan cara putar sehala untuk merangkap udara sehingga sebati.
- Setelah semuanya
sebati, masukkan pula 3 sudu besar daging dari daging yang telah ditumis
tadi.
- Masakkan adunan di
dalam periuk dan masak sehingga kental dan pekat.
- Setelah adunan agak
pekat dan kental tuangkan adunan dalam dulang pembakar yang telah
dilanserkan dengan mentega.
- Bakar pada 180 degree
C selama 30 minit (bergantung kepada oven) sehingga masak (agak kekuningan)
- Sementara bingka masak,
campurkan semua bahan C di dalam mangkuk kecil. Masakkan di dalam periuk kecil hingga
pekat.
- Bila bingka sudah
masak, sapukan Bahan C tadi ke atas bingka. Kemudian taburkan daging yang sudah
ditumis di atasnya dan hiaskan dengan bawang goreng, hirisan cili merah
dan hijau.
Resepi dari : Pn Hjh Norsiah bte Hj Muhammad
No comments:
Post a Comment